24-26 okt 2024
24-26 okt 2024

OM JAZZFESTIVALEN

TRADITION, KREATIVITET, NYFIKENHET OCH TILLGÄNGLIGHET - nu den 57:e upplagan!

Umeå Jazzfestival är en levande och vital internationell spelplats för konstnärlig utveckling där kärnvärden som tradition, kreativitet, nyfikenhet och tillgänglighet är skrivna i sten. Ett av festivalens signum är att presentera musiker och grupper som banar väg för nya uttryck och möjligheter. Ett annat är att forma en mötesplats där alla kan finna stora upplevelser, okända favoriter och dessutom ta sig en svängom.

För mer än 50 år sedan eller närmare bestämt år 1968 startade ett bestående och återkommande fenomen som öppnade Umeå mot omvärlden – Umeå Jazzfestival!

Umeå – den lilla staden i norra Sverige har sedan festivalens begynnelse presenterat stora jazzlegendarer som Duke Ellington, Sun Ra, Ella Fitzgerald, Count Basie, BB King med sin Lucille, Miles Davis, – och många, många fler. För att inte tala om alla skandinaviska och lokala storheter som spelat på festivalen under åren. Festivalen är om något ett färgsprakande evenemang som sedan starten lockat såväl lysande artister från världens alla hörn som återvändande och nya entusiastiska lyssnare.

Vi vill rikta ett stort tack till Umeå Folkets Hus som med stort engagemang och bred erfarenhet nu är huvudman för festivalen.

Jonas Knutsson och Helena Karlsson

Umeå Jazzfestival tilldelas EFFE Festival Label

”The EFFE Festival Label” är en kvalitetsmärkning – något av en ”Guide Michelin” för festivaler – som erbjuder ett internationellt erkännande för festivalernas arbete. Festivalmärket och utmärkelsen är utfärdat av European Festivals Association [EFA] som arrangerar EFFE på uppdrag av EU.