TRADITION, KREATIVITET, NYFIKENHET OCH TILLGÄNGLIGHET

Umeå Jazzfestival är en levande och vital internationell spelplats för konstnärlig utveckling där kärnvärden som tradition, kreativitet, nyfikenhet och tillgänglighet är skrivna i sten. Ett av festivalens signum är att presentera musiker och grupper som banar väg för nya uttryck och möjligheter. Ett annat är att forma en mötesplats där alla kan finna stora upplevelser, okända favoriter och dessutom ta sig en svängom.

För snart 50 år sedan eller närmare bestämt år 1968 – från  tidsandan när Nordvietnam inledde Tet-offensiven, studenter ockuperade kårhuset i Stockholm, året då Paris gator stod i brinnande lågor, kravaller i Båstad inträffade under Davis Cup-matchen mot Rhodesia och Tjeckoslovakien invaderas av Warszawapakten – startade den bestående och återkommande händelsen som öppnade Umeå mot omvärlden – Umeå Jazzfestival!

Umeå – den lilla staden i norra Sverige har sedan festivalens begynnelse presenterat stora jazzlegendarer som Duke Ellington, Sun Ra, Ella Fitzgerald, Count Basie, BB King med sin Lucille, Miles Davis, – och många, många fler. För att inte tala om alla skandinaviska och lokala storheter som spelat på festivalen under åren. Festivalen är om något ett färgsprakande evenemang som sedan starten lockat såväl lysande artister från världens alla hörn som återvändande och nya entusiastiska lyssnare.

Numera är Umeå Jazzfestival som äger rum i oktober varje år lika självklar som höstens fallande löv. Framgångsreceptet för festivalen är att den ständigt utvecklas i takt med att Umeå expanderar. Festivalen har under åren bidragit till att definiera staden, inspirerat befolkningen till att satsa på musiken som i sin tur bidragit till ett rungande musikaliskt eko långt utanför Sveriges gränser – allt detta tack vare den tradition, kreativitet, nyfikenhet och tillgänglighet som skapats tillsammans med musiker, engagerad publik och en framsynt kulturpolitik i Umeåstad.

Lennart Strömbäck, konstnärlig ledare

Dela: