Att vid slutet av 1950-talet vara en ung, självständig och normrytande kvinnlig pianist som lämnar en utstakad klassisk musikerbana för jazzmusiken har sina sidor. Inte sällan fyllda av fördomar, jargong, mindervärdesproblematik och kanske en och annan tår. Men Årets Hedersgäst har med all tydlighet visat att det är möjligt att gå sin egen väg och trotsa enfald och okunskap.

Istället för utbildning på Ackis valde hon det sjudande jazzlivet på Nalen som informellt lärosäte. Och efter en tids förberedelse där kom sedan framgångarna som ett brev på posten. Pianisten och kompositören Birgit Lindberg fick snart fart på karriären som jazzpianist. Bland spelkompisarna återfanns Gunnar Siljabloo Nilsson, Sture Nordin, Benny Bailey, Svante Thuresson, Monica Nielsen och inte minst Lill Babs och Siw Malmkvist, som hon turnerade med över hela landet. Dessutom jobb som kapellmästare på Chinateatern i Stockholm.

Men livet som jazzmusiker hade även baksidor. De sena nätterna och en högst osäker inkomst gjorde sitt, men det var kärleken som starkt bidrog till att Birgit avbröt sin musikerkarriär och flyttade till Lycksele i Västerbotten. Efter en timeout på nära nog trettio år, uppfostran av nio barn, vidareutbildning till musiklärare m.m, kom hon att flytta till Umeå och inleda en nystart som jazzpianist. 1999 kom första skivan, My Foolish Heart, och nu har hon släppt en handfull album, flera tillsammans med den vapendragande gitarristen Anders Färdal. I Umeås jazzliv är hon en central scenaktör som spelar i mängder av sammanhang: på jazzscener, p äldreboende, i radio och TV, samt en och annan avstickare inom och utanför landets gränser.

Birgits musik är innerlig, ärlig, ofta sparsmakat gles och reflekterande. Hon väljer hellre tonen som säger allt än hundra i förbifarten. Hon har dessutom både humor och självdistans, vilket hon så träffande själv uttryckt i samband med en intervju:

– Det finns tre saker som beskriver mig. Ciggen, klackarna och barnen. Jag ska göra som Frank Sinatra och skriva hur jag vill ha det när jag dör. Jag vill ha ett paket Prince och en flaska av en speciell dryck bredvid mig i kistan.

Att hon detta år blir 80 år verkar inte hämma hennes kalender, spelglädje eller skaparkraft. Vi är oerhört stolta och tacksamma över att Birgit Lindberg valt att bo och verka här i Umeå.

Och missa för guds skull inte hennes konsert i Freja JazzCorner under fredagskvällen!

FREJA JAZZCORNER, UFH / Fredag 26.10

Dela: