Hedergäst 2017 – Fredrik Ljungkvist

Originalitet, öppenhet, skaparlust, engagemang och hängivenhet är bara några karaktärsdrag som träder fram då hedersgästen ska presenteras; nämligen saxofonisten, klarinettisten, kompositören och bandledaren Fredrik Ljungkvist.

Fredrik föddes 1969 i Kristinehamn men växte upp i Lidköping med en jazztokig far som öppnade den unge Fredriks ögon för jazz och för improvisationsmusik. Efter avslutade studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (1989–1993) etablerade han sig snabbt som en av Sveriges mest begåvade och efterfrågade saxofonister. Han nämner saxofonisten Roland Keijser och trumslagaren Fredrik Norén som viktiga och inspirerande personer. Med den senare tog han klivet in i turnévärlden på allvar samtidigt som han bildade sin första kvartett. 

Bland Fredriks husgudar finner vi namn som pekar på ett genuint intresse för såväl jazzens tradition och som för den nyskapande postmoderna musiken, saxofonister som klarinettister: Gerry Mulligan, Jimmy Giuffre, Albert Ayler, John Coltrane och Wayne Shorter för att nämna några. Fredrik fick hedersuppdraget under Polarprisutdelningen i Stockholm att göra en musikalisk hyllning till en av årets två pristagare, saxofonisten och kompositören Wayne Shorter.

Fredrik är idag en central gestalt inom den samtida jazz- och improvisationsmusiken – inte bara i vårt land utan även internationellt. Stor del i detta är hans drivande roll i gruppen Atomic. Gruppen bildades år 2000 och har erövrat en begeistrad och växande publik runt om i världen genom ett intensivt turnerande. Den resan fortsätter och har de senast åren rönt stora framgångar i bland annat USA, Kanada, Frankrike, Spanien och Japan. I höst gästspel i Europa och Sydamerika. 

Fredrik leder också Yun Kan (i olika format) och kan höras med artister och band som Per ”Texas” Johansson, Anders Jormin, Georg Riedel och Kris Davis, Lina Nyberg, Bobo Stenson, LSB, Ken Vandermarks Territory Band, Mats Gustafssons Fire! Orchestra och Paavo 3.

Årets hedersgäst medverkar på nära hundra jazzskivor och har tilldelats ett flertal priser och stipendier – han har bland annat mottagit SR P2:s prestigefulla Jazzkatten inte mindre än fyra gånger.2011 tilldelades han Kungliga Akademiens Jazzpris för ett djupt fängslande musikerskap präglat av stor värme och medryckande vitalitet. 

På festivalen framträder Fredrik med sitt senaste projekt tillsammans med pianisten Mattias Risberg. Repertoaren består uteslutande av kompositioner av Carla Bley. 

Dela: