27-31 okt 2021

Songs Around the World

fredag 29 okt , StudioJazz - Fredag

Songs around the world är ett nykomponerat skandinaviskt sångensembleprojekt med improviserade delar som speglar insamlade ögonblick från hela världen. Kompositörerna och sångarna Josefine Lindstrand och Lina Nyberg komponerar för och sjunger med den norska ensemblen Trondheim Voices och den danska slagverkaren Michala Østergaard Nielsen.

Köp biljett

 

Musiken utgår från insamlade textfragment från musikerkollegor runt hela jordklotet: Iran, Island, Canada, Japan, Egypten, Sydafrika och Brasilien är några av de länder som är representerade. Hur ser det ut utanför ditt fönster? Berätta om en plats i naturen som betyder mycket för dej. Deras svar har bearbetats och utgör texterna i verket och har även givit impulser till musikaliska förlopp och melodier som komponerats exklusivt för denna ensemble. Vi ser nu fram emot uruppförandet som sker på jazzfestivalen.

Kort om aktörerna: Josefine arbetar med musik för film och dokumentärer och har skrivit musik för kör, storband och hennes soloensemble och gör ibland samarbetsprojekt tillsammans med popartister.

Lina har sedan skivdebuten med Esbjörn Svensson 1993 producerat 20 album i eget namn med gräddan av jazzmusiker i Sverige. Hon har turnerat världen över, de senaste åren - förutom i Skandinavien - även i Kanada, Portugal, Tyskland, Argentina och Brasilien.

Trondheim Voices är en banbrytande norsk ensemble av improviserande sångare, som ständigt utmanar och förändrar ramen för hur en vokalensemble kan producera ny musik, nya förhållningsätt inom den improviserade musiken och ljudkonsten.

Trumslagaren Michala Østergaard-Nielsen har skapat ett personligt uttryck och beskrivs ha ett nästan zenbuddhistiskt förhållande till trumspel, improvisation och musik. Hon utforskar trummorna både som ett rytminstrument och som ett klanginstrument med stor sensitivitet och närvaro.

Josefine Lindstrand och Lina Nyberg sång, komposition av text och musik, Michala Østergaard-Nielsen trummor, Trondheim Voices

Fre 29 okt | StudioJazz | 18.30