27-31 okt 2021

Norrbotten Big Band hyllar Josefine Cronholm

torsdag 28 okt , StudioJazz - Torsdag

I Norrbotten Big Bands serie av hyllningskonserter till en utvald musiker har turen nu kommit till jazzsångerskan och kompositören Josefine Cronholm.

Köp biljett

 

När hon väl hade bestämt sig för att satsa på musiken flyttade hon 1995 till Köpenhamn för att studera vid Musikkonservatoriet. Sedan dess har den danska huvudstaden utgjort basen för en imponerande jazzkarriär på scener världen över – som solist men också i många olika projekt och konstellationer. Hittills har hon gett ut fyra soloalbum. Den senaste, Ember, kom 2018 och bland dem hon samarbetar med finns artister som Marilyn Mazur, Django Bates, Jacob Fisher och många andra.

Naturligtvis är Josefine Cronholm också en del av den svenska jazzscenen där hon prisats och uppmärksammats genom åren. Som kompositör är hon mån om att lägga till ett djup i musiken och hennes texter är rigoröst utmejslade: Förhållandet till orden anas inte minst i hennes sätt att sjunga och gestalta känslor med hjälp av rösten.

– Josefine Cronholm är en fantastisk sångerska, en av mina största favoriter, säger Joakim Milder, konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band, som ofta samarbetat med henne i olika sammanhang.

Hyllningsmusiken, som med åren blivit en tradition för Norrbotten Big Band, har denna gång skrivits av Django Bates, Marilyn Mazur, Tommy Andersson, Fredrik Nordström, Joakim Milder och Lina Nyberg. Därmed blir Josefine inte bara den yngsta jazzsångerskan att hedras - hon blir även den första kvinnan i detta sammanhang.

Josefine Cronholm sång, Håkan Broström, Janne Thelin, Mats Garberg, Robert Nordmark, Per Moberg träblås, Bo Strandberg, Magnus Ekholm, Danne Johansson, Jacek Onuszkiewicz trumpet/flygelhorn, Michal Tomaszczyk, Ebba Åsman, Grzegorz Nagórski, Björn Hängsel trombon, Britta Virves piano, Petter Olofsson bas, Peter Danemo trummor

Tor 28 okt | StudioJazz | 20.30