27-31 okt 2021

Kari Ikonen solo

fredag 29 okt , JazzLabbet - Fredag

Den finska pianisten, moogspelaren och kompositören Kari Ikonen återkommer till festivalen.

Köp biljett

 

Om besöket med Quartet Ajaton här om året sammanfattade de senaste femhundra årens musikarv så kommer hans solokonsert i år att koncentreras kring kompositioner och improvisationer med utgångspunkt i Wassily Kandinsky måleri. Eller som Kari uttrycker det:

– Wassily Kandinsky, en av mina favoritmålare, delade upp sina målningar i tre kategorier: intryck, improvisationer och kompositioner." Improvisationer" var spontana uttryck för en inre stämning eller känsla. Intryck var också improvisationer, men med yttre influenser, som musik eller naturen. Kompositioner var också uttryck för inre visioner, men mer medvetet utformade. Vilken perfekt analogi med min musik! Några av verken i min solorepertoar är intryck, inspirerade av en skala/maqam, en målning eller en berättelse. Vissa verk är rena improvisationer och vissa är skriftliga kompositioner.

Att Kari Ikonen tillhör Europas mest spännande musiker behöver vi knappast tillägga. Förutom sina solokonserter och hyllade skivsläpp turnerar han flitigt med sin trio och samarbetar med namn som Juhani Aaltonen, Louis Sclavis, Bob Moses, Tony Malaby och Kalle Kalima.

Kari Ikonen solopiano, moog

Fre 29 okt | JazzLabbet | 23.00