26-30 okt 2022

Hermeto Pascoal

fredag 28 okt , Idunteatern Ufh - Fredag, Headline

Så äntligen, efter många försök, kommer så den brasilianske kompositören och multiinstrumentalisten Hermeto Pascoal till Umeå!

Köp biljett Ordinarie pris | JazzPass Fre 650 kr | JazzPass Duo 1150 kr

Hemma i Brasilien – och även i övriga världen – är han känd som magikern eller trollkarlen. En sann beskrivning för denna 86-årige veteran, som inte drar sig för att använda okonventionella instrument: sin kropp, ett vattenglas eller objekt hämtade från naturen. Hermeto har varit en turnerande musiker sedan 1950-talet. När han i början av 1970-talet kom till New York blev han inbjuden till Miles Davis hus. Väl där undrade Miles  om Hermeto Pascoal vill gå en match mot honom i boxningsringen som Miles hade i hemmet. Pascoal som är skelögd och därför har nedsatt syn, tvekade. Men ett nej till Miles duger inte och de båda herrarna drog på sig handskarna, dansade försiktigt runt i ringen – och sedan slog Hermeto Pascoal till och knockade Mr Davis. Efter detta var de oskiljaktiga och Hermetos musik kunde, trots smällen, avlyssnas på Miles inspelningar.

Hans musik bär drag av både jazz, klassisk musik och sydamerikansk folkmusik, oftast med komplexa arrangemang. Men han vägrar att definieras av genrer, för under en konsert med Hermeto Pascoal är inget heligt! Utmanande tonalitet, avancerad harmonik och intrikata rytmer – och ett fröjdefullt röj.

Hermeto Pascoal keyboard, accordeon, tekanna, basflöjt, m.m, Itiberê Zwarg elbas och slagverk, André Marques piano, flöjt, slagverk, Jota P saxofoner, flöjter, Fábio Pascoal slagverk, Ajurinã Zwarg trummor, slagverk