26-30 okt 2022

Chick Corea – ett musikaliskt porträtt

torsdag 27 okt , Konsertsalen, Norrlandsoperan - Torsdag

Den hyllade amerikanske jazzpianisten Chick Corea som gick ur tiden i början av 2022 var en mycket betydande musiker och kompositör. I samband med Umeå Jazzfestival kan vi nu ta del av en hyllningskonsert med vibrafonisten Roger Svedberg och pianisten Adrián Moncada tillsammans med Armandokvartetten från Norrlandsoperan.

Köp biljett Se Norrlandsoperans hemsida

Sedan starten av solokarriären 1966, har Chick legat i framkanten inom jazzen, både som en välkänd pianist som bröt ny mark med sina akustiska jazzband och som en innovativ elektrisk keyboardist. Under sin långa karriär har Corea spelat med bland andra Miles Davis, Stan Getz och Herbie Hancock.

Chick var den fjärde mest nominerade artisten i Grammys historia, med 65 nomineringar. Han vann också tre Latin Grammy Awards, flest av alla artister i kategorin bästa instrumentala album. Från straight ahead till avantgarde, bebop till fusion, barnsånger till kammarmusik. Tillsammans med några långtgående satsningar på symfoniska verk, har Chick berört ett häpnadsväckande antal musikaliska genrer i sin lysande karriär, samtidigt som han upprätthållit en imponerande hög standard.

Ett av Chick Coreas mer framstående samarbeten var tillsammans med vibrafonisten Gary Burton och för denna duo skrev han fantastisk musik för besättningen vibrafon, piano och stråkkvartett. Roger Svedberg är till vardags slagverkare i Hovkapellet men är också mycket aktiv som jazzvibrafonist. Bland annat studerade han under 1980-talet vibrafon för just Gary Burton. Nu står han på Norrlandsoperans scen tillsammans med pianisten Adriane Moncada och Armandokvartetten från Norrlandsoperan för att hylla en av jazzmusikens absoluta giganter.

Roger Svedberg vibrafon, Adrián Moncada piano
Armandokvartetten: Clara Bjerhag violin, Pontus Björk violin, Małgorzata Błaszczyk viola, Björn Risberg cello

Tor 27 okt | Konsertsalen NO | 18.30

OBS! Biljettförsäljning via Köp här på NO Tel: 090-15 43 00

Konserten arrangeras i samarbete med Norrlandsoperan