PRESSMEDDELANDE

SEPTEMBER 2019

PRESSMEDDELANDE FRÅN UMEÅ JAZZFESTIVAL

Umeå Jazzfestival är ett lika säkert hösttecken som de underbart vackra brandgula löven i Björkarnas stad. Årets festival genomförs med Umeå Folkets Hus scener som hemvist och mötesplats. Dessutom spelas det jazzmusik runt om i staden under festivalveckan. På Midgårdsskolan – Universitetets campus – Backens Kyrka – Nya konditoriet – Norrlandsoperan och Utopia, för att nämna några spelställen.

Vår förhoppning är att den 52:a upplagan av festivalen ska ses som en stark och vital spelplats. Tradition, kreativitet, nyfikenhet och tillgänglighet är fortfarande nyckelbegrepp som präglar vår vision att erbjuda en konstnärlig utmanande mötesplats.

Umeå Jazzfestival fortsätter att locka till sig de främsta av världens jazz- och improvisationsmusiker:

Shirley Davis and Silverbacks – Bobo Stenson – John Scofield – Lucia Cadotsch Speak Low – Lisa Ullén – Rymden – Scott Henderson Trio – Bobo Stenson – Theo Crocker – Lisen Rylander Löve – Ralph Peterson & The Messenger Legacy – Kammarkören Sångkraft & Carl Bagge Trio – Y-Otis – Roosevelt Collier – Jennie Abrahamson – Trondheim Jazz Orchestra & Alf Huldmaekmo – Fredrik Ljungkvist Trio – ORAKEL – och avslutningsvis systrarna Lalitha och Nandini från Karnataka i Sydindien.

Det är i kraftfältet mellan de unga okända artisterna, de erfarna improvisationskonstnärerna, de smala uttrycken och välkända låtarna som de unika och minnesvärda upplevelserna skapas. Detta gör festivalen unik ifråga om livemusikhändelse.

NY HUVUDMAN

Efter att Norrlandsoperan under hösten 2018 beslutat att man i en framtid inte avser att kvarstå som arrangör för jazzfestivalen blev det under våren klart att Umeå Folkets Hus träder in som ny huvudman, producent och arrangör av festivalen.

En bra långsiktig lösning för festivalen som ju sedan kultur- och kongresshuset stod klart 1986 varit huvudarena för festivalen. Den nya organisationen har stor erfarenhet av kulturevenemang, har en bred bas av kunniga medarbetare och kan tillföra nya möjligheter för festivalens utveckling.

Mer om program och övriga aktiviteter kan läsas på festivalens hemsida:

www.umeajazzfestival.se

ÅRETS HEDERSGÄST

Egentligen har vår hedersgäst med råge alla de kvaliteter som en mästermusikant kan och bör tillskrivas. Ändå kan man ju tycka att pianisten, kompositören, pedagogen och ackompanjatören Anders Persson bör vara både välkänd och internationellt etablerad. Förvisso är han känd utanför vårt lands gränser men nog är han något av den svenska jazzens ”Best Kept Secret”.

Anders, som är född och uppvuxen i Göteborg, har sedan tidigt 1980-tal varit en av de mest efterfrågade, mångsidiga svenska jazzpianisterna, såväl som turnerande musiker, i studiosammanhang och inte minst som ackompanjatör till sångerskor som Lina Nyberg och Stina Nordenstam. Bland de grupper han ingått i kan nämnas Anders Bergcrantz Quintet, Christian Spering Quintet, Gustavo Bergalli Quintet, Encore, Personkrets II-V-I.  och Jonas Knutsson Quartet.

Men kanske är det i trioformatet han trivs allra bäst, vilket också utmynnat i en drygt handfull inspelningar i eget namn: läs Anders Persson trio. Inom fotbollen hyllas den typ av spelare som får andra att växa. Årets hedersgäst har också den kvaliteten; han lyfter sina medspelare till nya nivåer.

Anders är en smart jazzmusiker som bemästrar konststycket att förena sin romantiska ådra med struktur och intelligent komposition. Han kan skapa komplex poesi av skenbar enkelhet. Pianisten Esbjörn Svenssons formulering i en kommentarstext till en av Anders inspelningar sammanfattar på pricken:  ”Det synbarligen mjuka och enkla är starkt expressivt.”

Vi västerbottningar har en del att tacka Anders för: Hans insatser som pedagogiskt och inspirerande ankare i projekt som Crescendo och Nordic Jazz Workshop; kapellmästarroll i My Kind of Jazz, Palermo Project [med gitarristen Luis Salinas], Jim Beard Quartet och nu senast Med Ögon Känsliga För Grönt, med Norrlandsoperans mezzosopran Susanna Levonen. Kort sagt: Det är hög tid att denna mångsidiga mästerpianist nu kungörs som årets hedersgäst på Umeå Jazzfestival 2019!

För pressbilder och ackreditering vänligen kontakta festivalkoordinator

Hanna Ögren: hanna.ogren@umeafolketshus.se +46 73 529 17 66

 

Vänligen

Lennart Strömbäck, konstnärlig ledare

 

JULI 2019

Första artistsläpp Umeå Jazzfestival 2019

Det är nu dags att presentera Umeå Jazzfestivals första artistsläpp. Festivalen som etablerades 1968 är festivalen fortfarande en av landets viktigaste kulturbärare för jazz- och improvisationsmusik med internationell lyskraft. Årets festival genomförs den 23 – 27 oktober med Umeå Folkets Hus 6 scener som hemvist och mötesplats. Dessutom spelas det jazzmusik runt om i staden under festivalveckan.

Vi vill också berätta att festivalen under året migrerat från Norrlandsoperan till Umeå Folkets Hus, som är ny huvudman de tre kommande åren. En bra långsiktig lösning för festivalen som ju sedan kultur- och kongresshuset stod klart 1986 varit huvudarena för festivalen. Den nya organisationen har stor erfarenhet av kulturevenemang, har en bred bas av kunniga medarbetare och kan tillföra nya möjligheter för festivalens utveckling.

ARTISTERNA

Gitarrlegend återvänder – i stort format
Han pendlar mellan elegant jazz och frustande elektrisk funk. John Scofield tar bara med sig sin gitarr, Ibanez AS 200, eventuellt en Telecaster när han byter genre – och band.
Scofield själv är hemmastadd i bebopens värld, men får alltid besök av R&B och blues. Tillsammans med Danish Radio Big Band, ett av Europas riktigt tunga storband, skapar deras musikaliska linjer en alldeles egen fåra i jazzträdets vildvuxna krona.

Piano Works
Pianisten Lisa Ullén har sin bakgrund i jazz, punk, kammarmusik och dessa impulser förenas i vad man anspråkslöst kan kalla nutida akustisk improvisationsmusik. Förra året släppte hon skivan Piano Works – en trippelbox som utomordentligt väl fångar hennes konstnärlig bredd och djup. Här samsas såväl reflekterande melodik och målande skönhet med meditativ kontemplation och brutal rytmik.

Vokalgrupp i körformat
Att en kör kan låta som en vokalgrupp i körformat är unikt men något som kammarkören Sångkraft vunnit internationella priser för.
Tillsammans med Carl Bagge trio framförs arrangemang ur The Great American Songbook. De är skrivna av bland andra Gene Puerling och Paul Langford. Den senare besöker kören i september så det är en uppvärmd och inspirerad kör ni kommer att möta under Umeå Jazzfestival.

Han skapar jazzens framtid
Enligt jazzikonen Wynton Marsalis tillhör trumpetaren Keyon Harrold den unika skara artister som skapar jazzens framtid. Han har spelat med Erykah Badu, Beyoncé och Jay-Z men har nu klivit ut ur skuggan och skapat en egen scen med sin förunderliga – och politiska – musik. Keyon Harrolds musik engagerar och har såväl musikaliska som humanistiska kvaliteter bortom alla gränser: hans konst består av jazzens tradition, gatans berättelser och ett starkt politiskt engagemang.

Lennart Strömbäck/Festivalchef

Presskontakt/bilder
lennart.stromback@umeafolketshus.se | +46 70 343 22 33 | www.umeajazzfestival.se

Dela: