PRESSMEDDELANDE

JULI 2019

Första artistsläpp Umeå Jazzfestival 2019

Det är nu dags att presentera Umeå Jazzfestivals första artistsläpp. Festivalen som etablerades 1968 är festivalen fortfarande en av landets viktigaste kulturbärare för jazz- och improvisationsmusik med internationell lyskraft. Årets festival genomförs den 23 – 27 oktober med Umeå Folkets Hus 6 scener som hemvist och mötesplats. Dessutom spelas det jazzmusik runt om i staden under festivalveckan.

Vi vill också berätta att festivalen under året migrerat från Norrlandsoperan till Umeå Folkets Hus, som är ny huvudman de tre kommande åren. En bra långsiktig lösning för festivalen som ju sedan kultur- och kongresshuset stod klart 1986 varit huvudarena för festivalen. Den nya organisationen har stor erfarenhet av kulturevenemang, har en bred bas av kunniga medarbetare och kan tillföra nya möjligheter för festivalens utveckling.

ARTISTERNA

Gitarrlegend återvänder – i stort format
Han pendlar mellan elegant jazz och frustande elektrisk funk. John Scofield tar bara med sig sin gitarr, Ibanez AS 200, eventuellt en Telecaster när han byter genre – och band.
Scofield själv är hemmastadd i bebopens värld, men får alltid besök av R&B och blues. Tillsammans med Danish Radio Big Band, ett av Europas riktigt tunga storband, skapar deras musikaliska linjer en alldeles egen fåra i jazzträdets vildvuxna krona.

Piano Works
Pianisten Lisa Ullén har sin bakgrund i jazz, punk, kammarmusik och dessa impulser förenas i vad man anspråkslöst kan kalla nutida akustisk improvisationsmusik. Förra året släppte hon skivan Piano Works – en trippelbox som utomordentligt väl fångar hennes konstnärlig bredd och djup. Här samsas såväl reflekterande melodik och målande skönhet med meditativ kontemplation och brutal rytmik.

Vokalgrupp i körformat
Att en kör kan låta som en vokalgrupp i körformat är unikt men något som kammarkören Sångkraft vunnit internationella priser för.
Tillsammans med Carl Bagge trio framförs arrangemang ur The Great American Songbook. De är skrivna av bland andra Gene Puerling och Paul Langford. Den senare besöker kören i september så det är en uppvärmd och inspirerad kör ni kommer att möta under Umeå Jazzfestival.

Han skapar jazzens framtid
Enligt jazzikonen Wynton Marsalis tillhör trumpetaren Keyon Harrold den unika skara artister som skapar jazzens framtid. Han har spelat med Erykah Badu, Beyoncé och Jay-Z men har nu klivit ut ur skuggan och skapat en egen scen med sin förunderliga – och politiska – musik. Keyon Harrolds musik engagerar och har såväl musikaliska som humanistiska kvaliteter bortom alla gränser: hans konst består av jazzens tradition, gatans berättelser och ett starkt politiskt engagemang.

Lennart Strömbäck/Festivalchef

Presskontakt/bilder
lennart.stromback@umeafolketshus.se | +46 70 343 22 33 | www.umeajazzfestival.se

Dela: