Jazzfestivalen fyller 50 år!

Umeås jazzmusikliv har en unik historia som sträcker sig långt mer än ett halvt sekel bakåt i tiden. Sedan starten 1968 är Umeå Jazzfestival en av stadens musikaliska höjdpunkter med ett anseende som en Skandinaviens äldsta och mest respekterade festivaler.

Lennart Strömbäck, konstnärlig ledare sedan 1991:
– Umeå har närt framväxten av en vital klubbscen med flaggskeppet Umeå JazzStudio, en av landets ledande livejazzscener sedan 1977, och fostrat en rad vassa musiker, flera med internationell lyskraft. Dessutom har vi en stor och trogen publik. Allt detta sammantaget gör Umeå till en fantastisk musikmetropol som både svänger, inspirerar och skapar plats för utveckling och nya idéer!

Årets festival pågår 24-28 oktober och inleds på NorrlandsOperan – som också har rollen som arrangör – och avslutas på Umeå JazzStudio. Från torsdag till söndag förläggs merparten av konserter till Umeå Folkets Hus olika scener.

Varmt välkommen!

Hjälp oss att minnas Umeå Jazzfestival

Vilket är ditt bästa festivalminne? Var med bidra till Jazzfestivalens jubileumsskrift, som vi vill ska innehålla publikens upplevelser allt sedan starten 1968. Maila dina godbitar från då och nu – skriv en rad eller skicka en bild till: marknad@norrlandsoperan.se

 

 

Dela: