Jazzfestivalen fyller 50 år och det firar vi ordentligt med ett jubileumsår som sträcker sig ända fram till nästa års festival.

I det årslånga firandet ingår bland annat det storslagna jubileumsprojektet 50th Edition Jazz Orchestra som intar Idunscenen i Umeå Folkets hus lördag 28 oktober 2017. Här framträder flera improvisationsmusiker som alla tagit stora intryck av Umeås jazzmusikaliska arv och lagt till sina egna unika kvaliteter.

En av Skandinaviens äldsta festivaler
Umeås jazzmusikliv har en unik historia som sträcker sig långt mer än ett halvt sekel bakåt i tiden. Sedan starten 1968 är Umeå Jazzfestival en av stadens musikaliska höjdpunkter med ett anseende som en Skandinaviens äldsta och mest respekterade festivaler.

Lennart Strömbäck, konstnärlig ledare sedan 1991:
– Umeå har närt framväxten av en vital klubbscen med flaggskeppet Umeå JazzStudio, en av landets ledande livejazzscener sedan 1977, och fostrat en rad vassa musiker, flera med internationell lyskraft. Dessutom har vi en stor och trogen publik. Allt detta sammantaget gör Umeå till en fantastisk musikmetropol som både svänger, inspirerar och skapar plats för utveckling och nya idéer!

Årets festival pågår 25-29 oktober och inleds på NorrlandsOperan – som också har rollen som arrangör – och avslutas på Umeå JazzStudio. Från torsdag till söndag förläggs merparten av konserter till Umeå Folkets Hus olika scener.

Varmt välkommen!

 

 

Dela: