Angélique Kidjo

Angélique Kidjo

När hon flydde militärdiktaturens Benin och kom till Paris 1983 – var den första musik Angélique Kidjo lyssnade på Talking Heads numera klassiska album Remain In Light. På Iduns scen återskapar hon sin version av albumet. När hon första gången framträdde med David Byrnes och Brian Enos klassiska låtar från albumet från 1980 på Carnegie Hall inför en hänryckt kokande publik – kände hon att en cirkel var sluten. Byrne och Eno hade inspirerats av multimusikern Fela Kuti som även var en ung Angéliques favorit. 

Information

Titel:
Angélique Kidjo

Tid och datum

Allt började i västafrikanska Benin där hennes mamma hade en teatergrupp och sexåriga Angélique fick vara med på scenen. Hennes mamma var från Benin, pappa från Nigeria och hon blev snabbt både scenvan och flerspråkig. Till slut blev det ohållbart att verka som självständig artist i diktaturens Benin och hon flydde först till Paris, sedan New York. 

Angélique Kidjo är idag en av världens största och mest imponerande artister. Hennes CV är minst sagt imponerande: 16 egna album, tre Grammys, hedersdoktor på Yale, Unicef-ambassadör och en uppsjö av utmärkelser för sin kamp för medborgerliga rättigheter världen över. Och Iduns publik lär öppna sina hjärtan för hennes fantastiska musikkonst och humanistiska insatser. 

Dela: