Årets Hedersgäst – Fredrik Ljungkvist

Originalitet, öppenhet och engagemang – det utmärker klarinettisten och saxofonisten Fredrik Ljungkvist, som är hedersgäst när Umeå Jazzfestival i oktober inleder sitt årslånga 50-årsfirande.

– Fredrik är idag en central gestalt inom jazz- och improvisationsmusiken, både nationellt och internationellt, säger Lennart Strömbäck, konstnärlig ledare, som på onsdagen presenterade både årets hedersgäst och festivalprogram.

För blåsmusikern, kompositören och bandledaren Fredrik Ljungkvist innebär hedersutmärkelsen ett speciellt återvändande till den jazzfestival han besökt flitigast genom ett mångfacetterat artistliv.

– Den lyhördhet, nyfikenhet och passion för musik som präglar Umeå Jazzfestival gör att Umeå blivit en viktig stad för mig. Jag är glad och hedrad, säger Ljungkvist som under det senaste året bland annat utfört hedersuppdraget att göra en musikalisk hyllning till en av årets två Polarpristagare, saxofonisten och kompositören Wayne Shorter under Polarprisutdelningen i Stockholm i år.

Det blir tillsammans med pianisten Mattias Risberg som hedersgästen, framför allt känd genom sin drivande roll i gruppen Atomic, uppträder och presenterar sitt senaste projekt, en repertoar med kompositioner av Carla Bley.

Utdrag ur Sara Meidells artikel i VästerbottensKuriren 170913. Läs hela artikeln av på vk.se

Dela: